2014. augusztus 27., szerda

Apró kezek a konyhában – nem lehet elég korán kezdeni....


- Konyhatündérkék. Mit takar ez a kedves név?


- Kicsi gyerekeknek szóló foglalkozás, ahol a csemeték megismerkednek a főzés alapanyagaival: zöldségekkel, gyümölcsökkel, tésztákkal, fűszerekkel, stb., valamint az életkorúknak megfelelően a főzés alapjaival, a konyhai eszközökkel és az alapműveletekkel. Ez így most kicsit szigorúnak hangzik, de amikor itt vannak a gyerekek, olyan könnyedén tudunk alkotni, mert nagyon kíváncsiak, érdeklődőek – mondja Hailemariam Zsaklin, a konyhatündérkék megálmodója, megvalósítója.

A Konyhatündérkék egy-egy órás foglalkozására jelenleg két bölcsődés és egy óvodás csoport jár. A legapróbbak szülői kísérettel és segítséggel főzőcskéznek. Az anyukákkal és apukákkal jókat beszélgetünk a foglalkozás alatt, szinte kialakult egy mama-kör, ahol a gyereknevelés minden területe előkerül.


Örömmel tapasztalom, hogy a kicsik és a szüleik is szeretik a programot. A rendszeresen járó „alaptag” Konyhatündérkék között akadt olyan, aki az első pár alkalommal az asztal közelébe sem mert jönni, az anyukája öléből figyelte a többiek sürgését-forgását. Az egyik ilyen kisfiú azóta úgy belejött a sütikészítésbe, hogy a legutóbbi pár alkalommal alig engedte ki a kezei közül a meggyúrt tésztát.

Az ovisok már egyedül is elboldogulnak – meséli Zsaklin, velük komolyabb feladatokat is csinálunk. A szülők pedig aznap nyernek bő másfél órát, és mire megérkeznek, már ínycsiklandó illatok keringenek nálunk.

A foglalkozást úgy építettem fel, hogy minden alkalommal más-más finomságot készítünk, amelynek van egy előkészítő szakasza, majd amíg az étel a sütőben készül, a gyerekek a játszószobában várják a végeredményt, majd megkóstoljuk vagy elcsomagoljuk az aznapi műveket. Olykor még mutatóba sem marad......

Igyekszem változatosan megválasztani a recepteket: egyszer valami sós kerül a sütőbe, máskor zöldséges csirke, néha persze valami édes is, de célom, hogy a gyerekek megismerjék és megkóstolják az igazi egészséges alapanyagokat. Könnyű recepteket választok, amit a kis gyerekkezek is gyorsan elkészíthetnek.

Sütögetéssel, játékkal és evéssel kerek tehát a Konyhatündérkék foglalkozás programja. A foglalkozást követően ppt formátumú fájlban kapja meg minden szülő az aznapi receptet és a fényképeket, amelyek a foglalkozáson készülnek.

  - Hogyan került előtérbe a konyha, mert ha jól tudom előtte teljesen más területen dolgoztál?


- Az ötlet egy évvel ezelőtt született meg. Három kisgyerek anyukájaként azt láttam, hogy a gyerekek érdeklődnek a konyhában zajló események iránt, és úgy gondoltam, hogy nagyon szeretném más gyerkőcöknek is megmutatni a konyha birodalmát és varázslatait. Tudom, hogy sok anyukának gondot jelent, hogy otthon együtt alkossanak, főzzenek a konyhában, mert az sok rumlival jár, hacsak egy tészta begyúrására gondolunk: a lisztre, a tojásra és az abból fakadó ragacsos helyzetekre. De én ezt szívesen átvállalom, nálunk ez nem jelent gondot. 
Korábban teljesen más területen dolgoztam. Szenvedélyem a tánc. Pécsett a Művészeti Szakközépiskolában tanultam, de a magyar irodalom szakot is elvégeztem, amely után multinacionális cégnél is dolgoztam napi 12-14 órát. De a gyermekvállalás után átalakul az ember, egy család élete, és mivel nekem fontos, hogy alkossak és a gyerekeket is nagyon szeretem, a konyhatündérkékkel a munkát és a gyereknevelést is egyensúlyba tudom tartani.



- Hogy jut időd mindenre a gyerekek mellett?

- A családunkban anyukámtól kapok segítséget, egy héten kétszer jön hozzánk, és támogat mindenben. A férjem is segít, biztosítja azt a hátteret, amivel jómagam ki tudok törni a szürke hétköznapokból.


- Milyen ötleteid, vágyaid vannak még?

- A visszatérő vidám gyerekek és a lelkes szülők azok, akik motiválnak minden héten az újabb ötletek kitalálásában és előtesztelésében, valamint a további terjeszkedésben, fejlesztésekben. Mivel az otthoni keretek szűkösek, szeretném a programot külsős helyszínekre elvinni.

Magánintézmények programjába, napirendjébe illesztve tartani foglalkozásokat, vagy magánszemélyek felkérésére pl. rendhagyó szülinapi bulin sütni-főzni a gyerekekkel, másfél órára átvállalva szórakoztatásukat.

Hosszabb távon tervezem egy kisgyermekes sütő/főző-alaptematika kidolgozását, egy-egy témára felépítve, 5-10 percben oktatni a kicsinyeket. Pl. megvásárolni az adott szezon piacon fellelhető gyümölcseit, az óra elején mindet megtapogatni, megvizsgálni, ki melyiket ismeri már, majd mindent felaprítani, csinálni egy gyümölcssalátát és turmixot. Külön figyelmet szentelni pl. a tojásra: feltörni, tanulmányozni, megpróbálni szétválasztani, kipróbálni minden lehetséges felhasználását, s így tovább.... Ez az alaptananyag egy Konyhatündérkék receptkönyv része lesz, ami természetesen az alkalmakon készült profi fotókkal és a receptekkel egészül majd ki.

A teljes cikket itt tudjátok megnézni a Menta Magazin nyári számában.


A konyhatündérkék foglalkozásra itt jelentkezhetsz.


fotó: Galló Krisztina by fotogallo

Szöveg: Csiszér Éva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése