2013. november 28., csütörtök

Fagyos levelek

Kicsit ősz, kicsit tél. Már gyúrjuk a mézeskalács tésztát Lia jól bevált receptje alapján, közben meg még mindig vannak gyönyörű falevelek odakint, amelyeket kár veszni hagyni. Két hónapja préselgetünk innen-onnan színes leveleket, amelyekből remek kis képek készülnek a gyerekek kezei által (hamarosan azt is megmutatjuk), és kell az utánpótlás. Nézzétek, milyen mesés színek és formák! 





2013. november 17., vasárnap

Levélkorona

A magazinban megmutatjuk, miként készül pillanatok alatt pompás fejdísz színes, őszi falevelekből, itt pedig még néhány kép a végeredményt büszkén viselő modellünkről:)









Kata szarvasai

A két szöszke művésznő, Kata és Lulu egyenesen a televízióból érkezett hozzánk, ahol egy élő magazinműsorban mutatták be Kata varrományait, köztük a szarvasokat, amelyeket a Menta Magazinnak készített el. Annyi megbeszélnivalónk volt, hogy besötétedett, mire a fotózásra került a sor, így lámpafénynél varrtunk és fényképeztünk, az eredményt pedig a Magazinban láthatjátok, ahol a szabásminta és a leírás is megtalálható.







Kata FB oldala: The P. Shop Fairy
fotó: Galló Krisztina by fotogallo

2013. november 15., péntek

Utolsó idei termés

Petrezselyem még akad a konyhakertünkben -teljesen megbokrosodott az ősszel-, de a paradicsomból ez az idei utolsó termés, amit még a fagyok beállta előtt leszedtünk. Igazán nem panaszkodhatunk az őszre, még novemberben is érlelt piros paradicsomot, ami meg zöld maradt, megy savanyúságnak.





Bejegyezte: Kriszta
fotó: Galló Krisztina by fotogallo

2013. november 14., csütörtök

Pam-pam-pam

Pont olyan Ő, mint a műhelyneve, olyan dúdolós, mosolygós és színes: pam-pam-pam. Kicsit dívás, kicsit bolondozós, de az biztos, hogy nem lehet nem észrevenni, mikor megjelenik. Ő Mariann, a Pam DSGN. Reméljük, nem mi okoztuk a kis koccanást a Margit körúton, mert pont akkor csattantak az autók odalent, mikor Mariann kihajolt a kőkorláton a fotózásnál...



Ismerjétek meg a színpompás világító gömbfüzéreit és ékszereit!


A Menta Magazinban található cikk folytatását itt olvashatjátok:


Pam parararam, pam, pam!

A pam DSGN most még ugyan egyszemélyes manufaktúra, de a közeljövőben segítőkkel, alkotókkal bővül majd. Közösségben alkotni jó!

A tervező egyes szám első személyben

Rajz vizuális nevelő, festő szakon végeztem a Pécsi Egyetem Művészeti Karán, ezt megelőzően a Kirakatrendező és Dekoratőr iskolában tanultam, és még korábban keramikusként érettségiztem. Dolgozom grafikusként, múzeumpedagógusként, tanítok és tanulok rajzolni, festeni és kézműveskedni az apróbbaktól a felnőtt érdeklődőkig egyaránt. Mindezekkel párhuzamban készítem a „pamságokat” amelyek szintén kézzel és szellemmel készült tárgyak sokasága. Minden tevékenységem kiegészíti, színesíti és formálja egymást, összefonódnak olykor szó szerint, ötletekkel, ihlettel segítve és előremozdítva a cselekvés folyamatát.

Kedvenc anyagok

Az alapanyag szó szerint és képletesen a papír és a textil, illetve az ezeket kiegészítő fém, műanyag, fa apróságok, alkatrészek és kütyük. Minden érdekel ami színes, íves és szögletes, érdekes felülete van, csillog vagy matt, képlékeny, szilárd, apróbb vagy nagyobb, szinte vonzzák egymást a felhasználandó anyagok. A családom és a barátaim is tudják, és ráéreznek, mi az, amit elhozhatnak hozzám, amiből valami új születhet. A megmunkálásban is változatos és sokszínű a palettám, fontos hogy a kezem közül kikerült holmik minőségiek, használhatóak és tartósak legyenek, ennek érdekében kikísérletezem a szempontoknak megfelelő technikákat és segédanyagokat, bár sok mindent lehet már ragasztóval szépen és igényesen megoldani, mégis sokszor tűt és cérnát ragadok a precíz és hatékony összeillesztés érdekében.




Slágerdarabok

A fényfüzérek egyedi, névvel ellátott darabok, hasonló színkombinációkat készítek, így vannak kedvencek, mint a szerelem füzér amelyet Andi barátosném inspirált légies selyem sálaival, türkiz narancs és rózsa árnyalatokban pompázik, finom aranyszállal megcsillogtatva. A narancsliget füzér Zsófiának, vásározótársamnak készült, csodás illatos kozmetikumai ihlették. A süti füzér natúr természetes árnyalatait is kedvelik: amikor világít, vanília, friss piskóta, dió, karamell és tejszín színekkel varázsol meghitt hangulatot.

Megrendelhető

Közel egy éve mutatkoztam be a pam termékekkel, kezdetben design vásárokon kínáltam a portékáimat, majd egy közösségi oldalon is rendszeresen megosztottam az újabb termékeket és vásári lehetőségeket.

Minden megrendelésben van fantázia, újszerűség és számos ötlet. Mindig a megrendelő igényeit tartom szem előtt, és közösen találjuk ki a végleges formát, legyen az egy tárgy, egy színes gömböcfüzér, esetleg egy kreatív foglalkozás vagy egy komplex enteriőr terv.

A „tütükék” és a „rozik” valójában önmaguktól keletkeznek, az anyaguk és az alkotás folyamata határozza meg miként formálódnak tovább, az egyik ötlet inspirálja a következőt. A tütük színes tüllök keveredéséből születnek és vállnak játékos balerinákká. A rozik alapformáját a világhálón bóklászva találtam, megtetszett a minta, kipróbáltam az itthon fellehető anyagokat használva. Így találtam rá az addig csak nyomdázáshoz használt dekor gumira, ami önmagában még nem nagy találmány, de mint minden rendes háztatásban, egyszer csak előkerült a hőlégfúvó, és az élettelen színes levél és virág motívumok elkezdtek hajladozni, táncolni a hő hatására, örömteljes meglepetéseket okozva, lépésenként generálták az újabb alkalmazási és formai ötleteket.



Ó,  a divat...

Az előző századforduló a párizsi világkiállítás időszaka a finom nőies kelmék és sziluettek a csipke napernyők világa, az impresszió szabadsága, a kulisszák mögötti könnyed áttetsző ledérség, az Art Nouveau lendületes és mégis mértani karaktere, a preraffaeliták misztikus nőalakjai! A hatvanas évek pin up lányai is tetszenek, cicaszemű, széles mosolyú és karcsú derekú tünemények. Magam is varrok és készítek különleges holmikat, fűzőket, ruhákat, kiegészítőket, a legutóbb egy csíkos posztókabátot. Tökéletes darab lett.

Fény hiányában nem tudok dolgozni, sőt a természetes fény is szükséges a színekkel való szoros együttműködéshez. Festészeti munkáimnál is a fény-árnyék kontrasztja motivál. Karakteresen, már már élesen elválasztom a sötétet a világostól, így keltve drámaibb, vibrálóbb hatást. A pamságoknál is jelentős a fény. A gömböcfüzérek felébrednek megmutatják másik orcájukat, amit az áram átjárja az izzósor vezetékét. A tütük áttetszőek, így szinte világítanak, ha megsüti őket a napfény. A rozik az árnyékokkal manipulálnak, a plaszticitásukat hangsúlyozza fény.

Jövő

Mindenképpen szeretném fejleszteni a termékeimet, új anyagokat és funkciókat gazdagítani a kínálatot. A technikákat megtanítani, átadni szakkörök, foglakozások illetve egy blog formájában. Bővíteni a vállalkozás létszámát, alkotó közösséget létrehozva, a Húgom ügyes kezeit és szervező képességét is kamatoztatva,  valamint más barátok, ismerősök erre nyitott emberek tehetségét megmutatva. Mindezt családban, szeretettben sok sok figyelemmel és alázattal, mindig okot adva egy széles, jóízű mosolyra.




sylist: Csiszér Éva és Galló Krisztina

Időutazás a 19. század gardróbjaiba

Láttunk már képeket Móni ruháiról, mikor a fotózást egyeztettük, már akkor is ámuldoztunk rajta, na de mikor úgy igazából kisétált az öltözőből ezekben a gyönyörű, régi ruhákban, szavunk is elállt! Mesebeli! Nem is olyan, mintha "beöltözne", inkább az az érzés fogott el minket, hogy idecsöppent egy  kisasszony a régmúltból. És ezeket a ruhákat mind-mind Ő készíti el!




A Menta Magazinban található cikk folytatását itt olvashatjátok:

Időutazás a 19. század gardróbjaiba


Felnőtt fejjel újra babázni kezdett, és babaruhákat készített. Emiatt tanult meg varrni is, előtte nem igazán tudta megkülönböztetni a varrógép elejét a végétől. A hobbiból gyártott ruhákhoz megtalált korabeli divatképek elvarázsolták, és egyszer csak azon kapta magát, hogy ezeket a darabokat már ő is szívesen viselné. Szép lassan behálózta a csipke és a fűzők világa, majd bekerült egy olyan társaságba, akik pontosan ezzel foglalkoztak: korabeli ruhás eseményeket, találkozókat szerveztek. Ennek már kicsit több, mint két éve. Tönköl Mónikával készült interjúnkat olvashatjátok.



Menta Magazin – Honnan veszed a szabásmintákat? Milyen anyagokat használsz fel?

Tönköl Mónika – A kigondolt ruhatervhez szükséges, legjobban hasonlító szabásmintákat először megkeresem az interneten. Amikor már látom, hogy egy ruha hogyan épül fel, milyen formákból áll össze, akkor fogom a szövetszalagból készített próbababámat, és magamra igazítom a mintákat, valamint a szükséges módosításokat is elvégzem a papíron. Mivel a Viktoriánus divat egyik kulcsfontosságú jellemzője az, hogy a lehető legtökéletesebben illeszkedjen a testünkhöz a ruha, ezért nagyon fontos lépés, hogy próbadarabot készítsünk: egy kiszuperált lepedő, vagy terítő tökéletes lehet ahhoz, hogy megvarrjuk a saját szabásmintánk alapján ruhánk felsőrészét, és lássuk, hogy viselkedik. Ilyenkor derül ki sok illeszkedési probléma, valamint hogy hol érdemes engedni vagy szűkíteni. És ha már a lepedőkről beszélünk: kezdőként az összes eddigi ruhámat lakástextilből varrtam. Estek áldozatul nálam paplanhuzatok, lepedők, a nagymama függönye, de szerintem egyszer az asztalterítőnkre is lecsapok. Persze ezeket mindig veszem használtruha-üzletekben, mert a méteráru nagyon drága, és sokszor még tíz méter sem elég egy-egy anyagigényesebb ruhához.




Menta Magazin – Mennyi idő egy-egy darabot megvarrni?

Tönköl Mónika – Munka mellett délutánonként van időm varrogatni, így egy-egy ruha körülbelül egy hónap alatt készül el, feltéve, ha már tesztelt szabásmintával dolgozom. Ha abból is újat kell készítenem, akkor sokszor két-három hónap is lehet, de volt már ruha amit időhiány és bonyolultság miatt majdnem fél évig készítettem. Az elkészítés ideje függ még a díszítés jellegétől is: ha a ruhán hímzés, gyöngyözés, vagy bonyolultabb fodor van, akkor az értelemszerűen igencsak megfejeli a készülési időt. A másik eset, hogy modern ruhákból dolgozom: ilyenkor egy-egy régi menyasszonyi vagy csipkeruha, mezei szalmakalap korabeli kosztümmé, díszes fejfedővé növi ki magát megfelelő kezelés után. Mivel ilyenkor csak átalakításról beszélünk, leredukálódhat a készülési idő.

Menta Magazin – Mennyibe kerül egy-egy ilyen, kézzel varrott ruha?

Tönköl Mónika – Ezeknek a speciális szabásmintáknak az elkészítése nem könnyű. Olyannyira nem az, hogy külön tanulják a varrónők az iskolában, ezért egy ruha ára bonyolultságtól függően negyven ezertől akár kétszázezer forintig is terjedhet.

Menta Magazin – Van olyan hazai vagy nemzetközi társulás, ahol a hasonló érdeklődésű emberek találkozni tudnak?

Tönköl Mónika – Nagy szerencsénkre van. A nevünk "Múltidéző Találkozók", lelkes rajongói vagyunk a múlt divatjának, életérzésének, szokásainak. A körülbelül havonta megejtett találkozóinkat létező eseményekhez kapcsoljuk (Nemzeti Vágta, Váci Világi Vigalom, stb.) vagy külön tartjuk őket sétával, múzeumlátogatással, teázással, sokszor más hasonló érdeklődésű csoportokkal összefogva: a közös bennük, hogy mindre szépen felöltözve, korabeli hajviselettel, kiegészítőkkel érkezünk. Ilyenkor nagyon élvezzük az emberek rácsodálkozását és szívesen megállunk közös képek készítésére.




Menta Magazin – Mi a különbség a korhű színházi jelmezek és az általatok viselt ruhák között?

Tönköl Mónika – A színházi jelmez és a korabeli ruhák között egy nagy különbség mindenképpen van: A színházi kellék funkcionális, kényelmes. Ez azt jelenti, hogy habár nagyon hasonlít egy valóságos antik ruhára, valójában sokkal praktikusabban van összerakva: például eleve kevesebb rétegből áll, vagy a rétegek összevarrottak, hogy minél gyorsabban fel lehessen venni; és nem kell alá fűző, hogy a beszédet, mozdulatokat, éneket ne akadályozza. Amit mi csinálunk, az a korabeli ruhák reprodukciója szeretne lenni – csakúgy mint ükanyáink, mi is jól behúzzuk a fűzőnket, nagyibugyit, fűzőtakaró felsőt, megfelelő alsóruházatot húzunk. Abroncsszoknyát és a hozzá való megszámlálhatatlan alsószoknyákat több rétegben is felvesszük. Ha kell, az ingünkön végigfutó apró textilgombokat egyenként gomboljuk be – tesszük ezt mind annak érdekében, hogy a lehető leginkább hasonlítsunk ahhoz, amit a korabeli fényképeken is láthatunk. Emellett azt gondoljuk, hogy ezek az apróságok is közelebb visznek minket ehhez a korhoz.




Menta Magazin – Van-e olyan weboldal, ahol meg lehet nézni a kollekciódat, az eddig általad tervezett és varrt ruhákat?

Tönköl Mónika – Grafikai és szobrászmunkáim mellett már a ruháim is megtekinthetőek a moniee.net személyes oldalamon.


stylist: Csiszér Évi, Galló Kriszta
cikk: Németh Lívia
fekete-fehér csíkos bögre: Dekorál-lak

Betta virágosat álmodott

Az ágyneműk, a bögrék, a tányérok, a tortaállványok.... óóóóó, mind kell nekünk! Betta megmutatta a katalógust, amelyből a karácsonyi fotózáshoz válogathatunk az általa forgalmazott termékek közül, és meg kell mondjuk őszintén, hogy nem bírtuk letenni! Gyönyörű mind!
Riportalanyunk két kisgyerekével és a férjével érkezett a stúdióba, és bár így is nagy volt a jövés-menés aznap, azért sajnáltam, hogy a fehér kölyökkutyusukat nem hozták magukkal.





A Menta Magazinban található cikk folytatását itt olvashatjátok:


Újra divat a békebeli

Az elcsépelt ajándékok és unalmas lakberendezési tárgyak világán akart változtatni a Dekorál-lak projekt megálmodója, Bócsai Betta. Nem titok, hogy egyre nagyobb a kereslet a szép, minőségi, mégis megfizethető portékák iránt. A 2010 óta létező és 2013-től webshopként is működő cég tulajdonosának első szerelmei például a porcelánok voltak, azután pedig az egyik dolog hozta magával a másikat.


A főiskolai kereskedelmi és külkereskedelmi végzettségű tulajdonosnak az egész sztori pusztán hobbinak indult, ami aztán aránylag gyorsan, három hónap után teljes embert követelt. Betta csak olyan típusú termékeket forgalmaz, amelyekben örömét leli. A szállítmányok érkezése olyan, mintha karácsony lenne: csupa meglepetés.Az új termékek, márkák keresési fázisa és a weboldal létrehozása szó szerint éjjel-nappal ment heteken át. A továbbra is főállásban dolgozó anyuka éjszaka és hétvégén dolgozott a projekten, de most már jobb a helyzet. Mivel a férj is sokat segít, a teher egy része lekerül a cégvezető válláról. 


A változatosság gyönyörködtet 

A porcelánról mindenkinek általában az idősebb korosztály által vásárolt étkészletek, teáskészletek jutnak eszébe, pedig ezek a kerámiák abszolút megfelelnek a mai kor igényeinek és még elegánsak is. Egy porcelán bögre vagy piperetáska névnapra, egy csésze és kiöntő szülinapra remek ajándék lehet. Betta szerint az igazán szép porcelánok nemességet sugároznak, mint például a Royal Albert stílusú porcelánok. Először ezekből szerzett be néhány régebbi darabot. Mindig valami olyasmit keresett, ami mai, vidám, színes és fiatalos, de mégis elegáns. Így talált rá a boltban is megtalálható márkákra, stílusra.


A Lisbeth Dahl porcelánok Dániából érkeznek, de ezen kívül Angliából és  Németországból is vannak szép darabjai. Most látott napvilágot egy tüneményes, különleges és magas minőségű magyar, kézzel készült kerámia, a Sofie’s Home, aminek a termékei szintén egyedülállóan csodásak. Mivel ezeknek a termékeknek a nagy része még teljesen új az itthoni piacon, így nem nagyon lehet előre tudni, mi az, amit szeretnek a vevők és mi az, amit nem annyira. Éppen emiatt Betta egy-egy áruból csak néhány darabot tart raktáron, és inkább sűrűbben, kisebb mennyiséget rendel. Természetesena a Dekorál-lak egyéni igényeket is kielégít: nem egyszer keresték meg a boltot például olyasmivel, hogy egy házfelújítás miatt specilális darabokra lett volna szüksége a megrendelőnek. Ezekben az esetekben Bettáék rugalmasan állnak a kérésekhez.
 
„Én is nagyon szeretek kézműveskedni. Jó ideig csináltam sajátkezűleg ajándékokat, vagy funkcionáltam újra különböző lakberendezési tárgyakat. Manapság sajnos már nincs rá sok időm, de néha még most is elkap a hév. A húgom esküvőjére például én csináltam a dekorációt, aminek hatalmas sikere volt! Senki nem gondolta, hogy kézzel készült minden egyes darab. Persze a gyerekekkel is igyekszem közösen alkotni, amennyire lehet. A fiam öt és fél éves. Fiú, így ő  azért olyan rettenetesen nem kapható az ilyen dolgokra, bár legtöbbször szívesen csatlakozik. A lányom pedig még csak most kezdi el a kézművességet, ő két éves múlt.” 

 
Merjünk nagyot álmodni



Karácsonyra retro mérleg rusztikus szakácskönyvtartóval, vagy egy különleges, mintás törölköző szett a barátnőnknek... Minden évben új és új termékek jönnek, folyamatos a megújulás. Ráadásul exkluzív és rusztikus ajándéktáskákat is árusítanak, hogy az embernek ne kelljen az ajándékvásárlás után még csomagolópapírért is rohangálnia. Tényéeg mindenre gondolnak.A Dekorál-lak a Lisbeth Dahl magyarországi képviseletét és a Sofie’s Home itthoni és kelet-európiai képviseletét is megkapta. A különféle márkák megtartva a régiből a nagyobb forgalmat bonyolított darabokat évente kétszer új árukészletet hoznak ki, aminek köszönhetően Bettáék is folyamatosan meg tudnak újulni, és ezi ideális egy bolt számára. Ennek jegyében a cég 2013-tól már bemutatóteremmel is rendelkezik, és a jövőben egy saját bolt megnyitását is tervezik. Sok sikert kívánunk nekik!





Bejegyezte: Kriszta
fotó: Galló Krisztina by fotogallo
stylist: Csiszér Éva
cikk szövege: Németh Lívia

Dekorál-lak oldalt itt találjátok.
Betta FB oldalát pedig itt.




Rossz pénz nem vész el


Csilla anyuka,  pénzügyi coach, tanít és most mesekönyvet írt a pénzről. Érdekes beszélgetést folytattunk vele a gyerekek és a pénz kapcsolatáról, a gyerekek pénzügyi intelligenciájáról, valamint az ebben a témában megjelenő új könyvéről. 

A Menta Magazinban található cikk folytatását itt olvashatjátok:


Rossz pénz nem vész el

Pénzpedagógia? Pénzügyi nevelés már gyerekkorban is? Himer Csilla pénzpedagógust hamarosan megjelenő könyvsorozatával kapcsolatban nem csak a könyvekről, hanem a hozzájuk kapcsolódó filozófiáról is megkérdeztük.

Hogyan lesz valakiből pénzpedagógus?

Kacskaringósan, sok vargabetűvel. :) Alapvetően gazdasági végzettségeim vannak: kereskedelmi üzemgazdász és mérlegképes könyvelő vagyok. Ennek megfelelően voltam már pénzügyi előadó, személyzeti- és marketingreferens, de elsősorban logisztikus, akinek a munkája jelentős részében kontrollingfeladatokat is el kellett végeznie. Ez a sokféle tapasztalat később nagyon jól jött, hiszen a pénzügyek terén sok mindent rendszerszemléletű megközelítésből kell értékelni, tervezni.
A másik vonal a tanítás. Gyakorlatilag ötödikes korom óta tanítok valakit, valakiket valamilyen formában. Mindig azt mondtam magamról, hogy pályát tévesztett pedagógus vagyok, hiszen már a suliban is körülöttem volt a legnagyobb nyüzsgés, főleg a lyukasórákban. Néha szinte tanulószoba jelleggel vezettem a tanulócsoportot. Ez főiskolán is folytatódott, utána pedig jellemzően németet tanítottam. De ha a munkahelyemen diploma előtt álló hallgatók kerestek külső konzulenst, akkor is mindig engem találtak meg. A végső lökést aztán a harmadik gyerekem születése adta meg: ha már annyi aktív év után otthon ragadtam, akkor miért ne csináljam ezt is tökéletesen alapon elkezdtem pedagógiát és pszichológiát tanulni. Önszorgalomból. 


Mint minden kismamának, nekem is az volt az elsődleges célom, hogy visszatérjek a munkaerőpiacra, ezért először logisztikai honlapot készítettem. Később elkezdtem tudatosan készülni arra, hogy vállalkozóként keressem meg a kenyerem. Elvégeztem a Tempus Közalapítvány által szervezett VaNDa programot (Vállalkozó Nők – Dolgozó Anyák), ezzel párhuzamosan pedig keresni kezdtem a lehetőségeket, hogy mihez kezdjek az életemmel a munka terén. Kézenfekvőnek tűnt, hogy a gazdasági végzettségemmel kezdjek valamit. Mivel akkor éppen nagyon aktuálissá vált itthon is az akkor éppen kamaszodó nagyobb gyerekeim pénzügyi képzése, adta magát a lehetőség, hogy a gyerekek pénzügyi nevelésével foglalkozzam. Később szereztem egy gyerek- és ifjúsági felügyelő végzettséget is, amit egy Wiesner Edit mestercoachnál szerzett akkreditált coachképzéssel egészítettem ki.Így aztán nemcsak pénzpedagógus, hanem pénzügyi coach is lettem, mert a gyerekek és a szülők tanítása kéz a kézben járó folyamatok. 

A másik szenvedélyem a játék, ami hihetetlenül jó eszköz egy szülő  kezében, hiszen nagyon sok mindenre alkalmas: készségeket, képességeket fejleszt, a valóság kockázata nélkül modellez valós eseményeket, lehetőségeket, kapcsolatokat tehet erősebbé, nevel. Éppen ezért nem is értem, miért nem szélesebb körű és tudatosabb a játék alkalmazása nevelési szituációkban: állítom, hogy a szabályok és a példamutatás mellett a játék a nevelés méltatlanul elhanyagolt eszköze. Pedig a játék legalább olyan természetes tevékenysége a gyereknek, mint a megfigyelés vagy az utánzás, vagy éppen a szeretetszemélyeknek való megfelelés vágya. Így aztán teljesen természetesen adódott, hogy a gyerekeknek a pénzügyeket játékos formában fogom tanítani. 

Milyen játékpedagógiai eszközöket kell alkalmazni abban az esetben, ha a pénzügyeket, a pénz helyes kezelését gyerekekkel akarjuk megismertetni?

Talán el sem hinné senki, de a pénzügyi IQ szempontjából még a régi, de lassan már feledésbe merülő szembekötősdi az egyik legjobb módszer, hiszen a látás, mint a legtöbb információt szolgáltató érzékszerv kiesésével jellemzően elbizonytalanodik a gyerek; ellenben egészséges önbizalommal nem lesz sem félelmet keltő, sem megoldhatatlan számára a feladat. Márpedig a pénzügyi intelligenciának az alapja nem a matek, vagy a logika, hanem az önbizalom. Egyszer összeszámoltam, majdnem harminc különféle képesség, készség, személyiségjegy alkotja a pénzügyi intelligenciához szükséges képességhalmazt. Természetesen nem várható el, hogy mindenkiben ugyanolyan tökéletesre csiszoltan legyen meg mindegyik ezek közül.
Persze mi is haladunk a korral, és a hagyományos, családi játékokon kívül is keressük az újabb játékeszközöket. Két társammal, Cserép Imrével és Fekete Viktóriával éppen egy új weboldalon dolgozunk, amely Bandi malac, az okos malacpersely köré épül. Ez egy kifejezetten gyerekeknek készülő site: lesznek itt mesék, dalok, videok, online készségfejlesztő játékok, mondókák a kisebbeknek, és még sok minden – mind a gyerekek életkorának és a fejlesztendő készségeknek megfelelő csoportosításban. Olyan tartalmakat is tervezünk, amelyeket csak a Bandi malac Baráti Köréhez csatlakozott gyerekek érhetnek majd el, és persze különféle versenyeket, gyűjtőjátékokat is tervezünk. Az alapvető cél természetesen a takarékosságra szoktatás – ezért szeretnénk, hogy az oldal elkészüljön a Takarékossági Világnapra, október 31-re. Ezzel újabb eszközhöz segítjük a szülőket a pénzügyi nevelésben. És bár az oldal kifejezetten gyerekek számára készül, természetesen szeretettel várjuk a játékos kedvű szülőket, pedagógusokat is. 

Van a gyerekeknek pénzügyi intelligenciájuk? Mennyire tanulható és fejleszthető ez a készség?

A pénzügyi intelligencia mint lehetőség mindenkiben ott van, de nem velünk született. Aki ismeri Howard Gardner harvardi pszichológiaprofesszor híres elméletét a többszörös intelligenciáról, az tudja, hogy Gardner is összesen hét különféle alapintelligenciát azonosított be, a későbbi kutatásaival még egy nyolcadikat is, ma pedig már más kutatók révén összesen tizet ismerünk. De ezeknek egyike sem a pénzügyi intelligencia. Ami tulajdonképpen jó hír: a pénzügyi intelligencia ugyanis a különböző alapintelligenciaterületekre támaszkodik, azokból áll össze, tehát egy képességmixet jelent. A képességek pedig mind fejleszthetőek. Ennél fogva a pénzügyi intelligencia tanulható és fejleszthető.

Hány éves korban érdemes elkezdeni erre nevelni a gyereket?

Sok szakértő szerint minél hamarabb, de ezzel azért vitatkoznék. Nem látom értelmét annak, hogy egy két-három éves gyereknek már akkor zsebpénzt, vagy annak nevezett költőpénzt adjunk, amikor még a számfogalma sem alakult ki. Tény, hogy a gyerekek – pénzügyi téren – sokkal többre képesek, mint amire mi, felnőttek sokszor képesnek tartjuk őket. Annak viszont nincs értelme, hogy már nyolcévesen ingatlanbefektetőt neveljünk belőlük. Bőven elég az, hogy a gyereket az életkori sajátosságait és az iskolai előrehaladását figyelembe véve vezetjük be a pénzügyek rejtelmeibe. A cél az, hogy a pénzzel önállóan és felelősen bánni tudó felnőtteket neveljünk belőlük.
A  pénzügyi neveléssel kapcsolatban éppen ezért nem az a fő kérdés, hogy mikor kell elkezdeni, sokkal inkább az, hogy elkezdték-e egyáltalán. Elkezdeni ugyanis sosem késő. Szülőként azonban a mi felelősségünk, hogy tizennyolc éves korára a gyerek ezzel a fajta tudással, sőt tapasztalattal is fel legyen vértezve. Ehhez a legfontosabb és legalapvetőbb dolog az, hogy a gyerek előtt ne kezeljük tabuként a pénzt. Fontos, hogy beszéljünk róla vele, és az is, hogy életkorának megfelelően bevonjuk a családi pénzügyek kezelésébe, intézésébe. És ebbe nemcsak a bevásárlások intézése tartozik bele, hanem egy idő után az is, hogy például milyen biztosításunk vagy befektetéseink vannak. A szülői példa döntő fontosságú, ezért próbálok minden lehetőséget megragadni, és segíteni nekik a pénzügyi nevelésben. Pontosan tudom, hogy a szülő akkor is nevel pénzügyileg, amikor észre sem veszi.

Hamarosan saját könyved jelenik meg a fenti témákban.

Igen, de szeretnék pontosítani. A könyv valójában nem egy könyv, hanem egy mesés foglalkoztatókönyv sorozat, amit nagyovis és kisiskolás korosztálynak szántuk. Persze előfordulhat, hogy a matematika és pénz iránt jobban érdeklődő középső csoportosoknak is hasznosak lesznek, és az sem kizárt, hogy a topikra kevésbé fogékony másodikosok érdeklődését is sikerül majd felkelteni a pénzügyek iránt. 

Mesélj a sorozatról, mit érdemes róla tudni?

A könyvekben különálló mesék lesznek, amelyekhez mindig kapcsolódik majd egy-egy játékos feladatsor. Ez segíti a mesékben szereplő, a korosztály számára is emészthető tudásanyag feldolgozását, rögzülését. Ami persze feltételezi a szülők aktív közreműködését is: ez a korosztály ugyanis vagy még egyáltalán nem tud, vagy még nem jól tud olvasni. Szándékosan írtam meg így a könyveket és a feladatsorokat, mert azt szeretném, hogy a könyv alkalom legyen arra, hogy a család összejöjjön. A meséket nemcsak feladatsorok, hanem beszélgetésre késztető kérdések, témafelvetések is követik. Ezek kifejezetten arra szolgálnak, hogy kiderüljön a gyerek mit és mennyit értett meg. Emellett a szülőket is bevonjuk a folyamatba: minden könyvhöz letölthető formában biztosítunk majd egy segédletet is, amelyben pontosan le van írva, hogy melyik feladat mire és miért jó, milyen készséget, képességet fejleszt, vagy milyen magyarázattal lehet kiegészíteni a gyerek számára.A könyvsorozat első négy darabja most novemberben jelenik majd meg. Tervezzük, hogy Mikulásra, karácsonyra is ajándékozható díszcsomagolásos változatot is készítünk, illetve egyéb ajándékokkal is kiegészítjük majd a könyveket, amelyekhez az előrendelési akciónkban lehet majd hozzájutni.

Web: http://www.penzmesek.hu

Facebook: http://www.facebook.com/Penzmesek

stylist: Csiszér Éva
szöveg: Németh Lívia

2013. november 11., hétfő

Sün

Nálunk még mindig tart az ősz, és vannak még átalakulásra váró őszi termések az asztalon. :)


fotó: fotogallo by Galló Krisztina