2013. november 14., csütörtök

Pam-pam-pam

Pont olyan Ő, mint a műhelyneve, olyan dúdolós, mosolygós és színes: pam-pam-pam. Kicsit dívás, kicsit bolondozós, de az biztos, hogy nem lehet nem észrevenni, mikor megjelenik. Ő Mariann, a Pam DSGN. Reméljük, nem mi okoztuk a kis koccanást a Margit körúton, mert pont akkor csattantak az autók odalent, mikor Mariann kihajolt a kőkorláton a fotózásnál...



Ismerjétek meg a színpompás világító gömbfüzéreit és ékszereit!


A Menta Magazinban található cikk folytatását itt olvashatjátok:


Pam parararam, pam, pam!

A pam DSGN most még ugyan egyszemélyes manufaktúra, de a közeljövőben segítőkkel, alkotókkal bővül majd. Közösségben alkotni jó!

A tervező egyes szám első személyben

Rajz vizuális nevelő, festő szakon végeztem a Pécsi Egyetem Művészeti Karán, ezt megelőzően a Kirakatrendező és Dekoratőr iskolában tanultam, és még korábban keramikusként érettségiztem. Dolgozom grafikusként, múzeumpedagógusként, tanítok és tanulok rajzolni, festeni és kézműveskedni az apróbbaktól a felnőtt érdeklődőkig egyaránt. Mindezekkel párhuzamban készítem a „pamságokat” amelyek szintén kézzel és szellemmel készült tárgyak sokasága. Minden tevékenységem kiegészíti, színesíti és formálja egymást, összefonódnak olykor szó szerint, ötletekkel, ihlettel segítve és előremozdítva a cselekvés folyamatát.

Kedvenc anyagok

Az alapanyag szó szerint és képletesen a papír és a textil, illetve az ezeket kiegészítő fém, műanyag, fa apróságok, alkatrészek és kütyük. Minden érdekel ami színes, íves és szögletes, érdekes felülete van, csillog vagy matt, képlékeny, szilárd, apróbb vagy nagyobb, szinte vonzzák egymást a felhasználandó anyagok. A családom és a barátaim is tudják, és ráéreznek, mi az, amit elhozhatnak hozzám, amiből valami új születhet. A megmunkálásban is változatos és sokszínű a palettám, fontos hogy a kezem közül kikerült holmik minőségiek, használhatóak és tartósak legyenek, ennek érdekében kikísérletezem a szempontoknak megfelelő technikákat és segédanyagokat, bár sok mindent lehet már ragasztóval szépen és igényesen megoldani, mégis sokszor tűt és cérnát ragadok a precíz és hatékony összeillesztés érdekében.




Slágerdarabok

A fényfüzérek egyedi, névvel ellátott darabok, hasonló színkombinációkat készítek, így vannak kedvencek, mint a szerelem füzér amelyet Andi barátosném inspirált légies selyem sálaival, türkiz narancs és rózsa árnyalatokban pompázik, finom aranyszállal megcsillogtatva. A narancsliget füzér Zsófiának, vásározótársamnak készült, csodás illatos kozmetikumai ihlették. A süti füzér natúr természetes árnyalatait is kedvelik: amikor világít, vanília, friss piskóta, dió, karamell és tejszín színekkel varázsol meghitt hangulatot.

Megrendelhető

Közel egy éve mutatkoztam be a pam termékekkel, kezdetben design vásárokon kínáltam a portékáimat, majd egy közösségi oldalon is rendszeresen megosztottam az újabb termékeket és vásári lehetőségeket.

Minden megrendelésben van fantázia, újszerűség és számos ötlet. Mindig a megrendelő igényeit tartom szem előtt, és közösen találjuk ki a végleges formát, legyen az egy tárgy, egy színes gömböcfüzér, esetleg egy kreatív foglalkozás vagy egy komplex enteriőr terv.

A „tütükék” és a „rozik” valójában önmaguktól keletkeznek, az anyaguk és az alkotás folyamata határozza meg miként formálódnak tovább, az egyik ötlet inspirálja a következőt. A tütük színes tüllök keveredéséből születnek és vállnak játékos balerinákká. A rozik alapformáját a világhálón bóklászva találtam, megtetszett a minta, kipróbáltam az itthon fellehető anyagokat használva. Így találtam rá az addig csak nyomdázáshoz használt dekor gumira, ami önmagában még nem nagy találmány, de mint minden rendes háztatásban, egyszer csak előkerült a hőlégfúvó, és az élettelen színes levél és virág motívumok elkezdtek hajladozni, táncolni a hő hatására, örömteljes meglepetéseket okozva, lépésenként generálták az újabb alkalmazási és formai ötleteket.



Ó,  a divat...

Az előző századforduló a párizsi világkiállítás időszaka a finom nőies kelmék és sziluettek a csipke napernyők világa, az impresszió szabadsága, a kulisszák mögötti könnyed áttetsző ledérség, az Art Nouveau lendületes és mégis mértani karaktere, a preraffaeliták misztikus nőalakjai! A hatvanas évek pin up lányai is tetszenek, cicaszemű, széles mosolyú és karcsú derekú tünemények. Magam is varrok és készítek különleges holmikat, fűzőket, ruhákat, kiegészítőket, a legutóbb egy csíkos posztókabátot. Tökéletes darab lett.

Fény hiányában nem tudok dolgozni, sőt a természetes fény is szükséges a színekkel való szoros együttműködéshez. Festészeti munkáimnál is a fény-árnyék kontrasztja motivál. Karakteresen, már már élesen elválasztom a sötétet a világostól, így keltve drámaibb, vibrálóbb hatást. A pamságoknál is jelentős a fény. A gömböcfüzérek felébrednek megmutatják másik orcájukat, amit az áram átjárja az izzósor vezetékét. A tütük áttetszőek, így szinte világítanak, ha megsüti őket a napfény. A rozik az árnyékokkal manipulálnak, a plaszticitásukat hangsúlyozza fény.

Jövő

Mindenképpen szeretném fejleszteni a termékeimet, új anyagokat és funkciókat gazdagítani a kínálatot. A technikákat megtanítani, átadni szakkörök, foglakozások illetve egy blog formájában. Bővíteni a vállalkozás létszámát, alkotó közösséget létrehozva, a Húgom ügyes kezeit és szervező képességét is kamatoztatva,  valamint más barátok, ismerősök erre nyitott emberek tehetségét megmutatva. Mindezt családban, szeretettben sok sok figyelemmel és alázattal, mindig okot adva egy széles, jóízű mosolyra.




sylist: Csiszér Éva és Galló Krisztina

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése